Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-09@08:30:43 GMT

بازی عمران‌خان در پازل اردوغان

تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۶۴۶۰۲

بازی عمران‌خان در پازل اردوغان

الهام علی‌اف رئیس جمهوری آذربایجان به تازگی در مصاحبه ای برگزاری رزمایش سپاه در مناطق شمال غرب ایران و نزدیک به مرزهای این کشور را اقدامی  شگفت‌آور عنوان کرده و مدعی شد آذری زبان‌های کل دنیا دلیل آن را می‌پرسند. این در حالی است که باکو خود چند روز پیشتر اقدام به برگزاری مانوری سه جانبه با نام سه برادر و با مشارکت نیروهای ویژه پاکستان و ترکیه در مناطق مرکزی این کشور و مانور دیگری با همراهی ترکیه در منطقه نخجوان کرده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علاوه بر این در سال‌های اخیر برخی جریان‌های مخالف نظام جمهوری اسلامی ایران و گروه‌های جدایی طلب با برخورداری از حمایت و فضای امن فراهم شده از سوی دولت جمهوری آذربایجان در خاک این کشور در حال سازماندهی و انجام تبلیغات گسترده ضد ایرانی هستند.

سؤال اصلی در این ماجرا اما درباره سنخیت پاکستان و ترکیه با نوع بازیگری و اهداف آذربایجان و الهام علی‌اف در این ماجرا و تفاوت منافع، سیاست‌ها و نوع بازی آن‌هاست که با وجود این، آن‌ها را به این مانور سه جانبه و تحریک آمیز برای جمهوری اسلامی ایران کشانده است.  اصل ماجرا به اعتقاد نگارنده ریشه در دیدگاه‌ها و برنامه‌های بلندمدت رجب طیب اردوغان دارد که مبتنی بر دو اصل راهبردی در سیاست خارجی او یعنی نوعثمانی گرایی و پان‌ترکیسم دارد و در این راستا ترکیه عملاً خود را قیم آذربایجان و تمامی ترک زبانان دنیا می‌داند و این کشور را به حیاط خلوت خود بدل کرده است. به همین دلیل هم اردوغان در ماجرای جنگ ۴۴ روزه قره‌باغ به نحوی مدیریت تبلیغات و عملیات روانی را در دست گرفت که این ذهنیت را در دولت باکو به‌وجود آورد که ایران در این ماجرا حمایت لازم و مورد انتظار آذربایجان را انجام نداده و عملاً کوشید تلاش‌های منطقی و اصولی ایران برای میانجی‌گری و تأکید ۳۰ ساله تهران بر تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان را کمرنگ جلوه دهد.

اما پرسش مهم این است که پاکستان در این ماجرا چه جایگاه و منافعی دارد که با آذربایجان و ترکیه هماهنگ شده است؟ در ظاهر به نظر می‌رسد پاکستان منافعی نه در منطقه آذربایجان دارد و نه منطقی برای حضور او در مانوری است که حساسیت و نگرانی تهران را در پی دارد؟ اما نگاه عمیق‌تر به مسئله برخی دلایل و زمینه‌ها را آشکارتر می‌کند. نخست باید توجه داشت که بین پاکستان، ترکیه و آذربایجان اشتراکاتی به لحاظ فقهی و مذهبی وجود دارد، هرچند دولت ترکیه اخوانی است و پاکستان پیرو فرقه دیوبندی ، اما ایدئولوژی مشروعیت حکومت اسلامی در نگاه سیاسی اردوغان زمینه نزدیک شدن او و حکومت آذربایجان به پاکستان است. از سوی دیگر پاکستان در سال‌های اخیر هم با آمریکایی‌ها و هم با حکومت عربستان سعودی دچار زاویه شده و همین موضوع سبب شده تا ریاض و واشنگتن  کمک‌های اقتصادی و مالی خود به پاکستان را برای فشار بر اسلام آباد به شدت کاهش دهند. درنتیجه اسلام آباد اکنون تلاش دارد با نزدیکی به محور آنکارا و باکو این خلأ را جبران کند و پاکستان به هیچ عنوان مایل نیست با ایران دچار تنش بشود، هر چند این سیاست ممکن است حساسیت ایران را برانگیزد.

اما نگاه و اهداف باکو در این ماجرا متفاوت و از منظر دیگری است و در بخش‌هایی رویکردهای توسعه‌طلبانه و تحریک‌آمیز دارد. از دید حکومت جمهوری آذربایجان و برخی جریان‌ها در این کشور، آذربایجان ایران مناطق ترک نشین جنوبی است و جزو آذربایجان بزرگ جای می‌گیرد. آن‌ها سال‌هاست که در مدارس خود این مناطق را آذربایجان جنوبی معرفی می‌کنند و عملاً دیدگاه‌های جدایی طلبانه و غیر قابل پذیرشی را ترویج می‌کنند. علاوه بر این در سال‌های اخیر برخی جریان‌ها و گروه‌های مخالف و جدایی طلب در خاک آذربایجان مأمن یافته‌اند و با راه‌اندازی شبکه‌های تلویزیونی ماهواره‌ای، سایت‌های اینترنتی و رسانه‌های مختلف اقدام به تبلیغات منفی و تحریک افکار عموم مردم مناطق ترک زبان ایران با اهداف جدایی طلبانه و ایجاد نارضایتی و ناآرامی دارند. البته توده‌های مردم آذربایجان و آذری زبانان ما به شدت ایران گرا هستند و ناسیونالیسم ترکی در میان آن‌ها ریشه و جایگاهی ندارد، ولی شکی نیست نباید در برابر تبلیغات و تحریکات قومیت گرایانه و جدایی طلبانه و رفتار غیر مسئولانه وغیر قابل پذیرش دولت آذربایجان سکوت کرد. به‌ویژه آنکه اگر اختلافات ما با کشورهای غربی در موضوع برجام کاهش پیدا نکرده و برطرف نشود، احتمالاً با حمایت آمریکا و کشورهای غربی، ما در آینده با چالش‌های امنیتی و اقدامات ایذایی بیشتری در مرزهای غربی، شمال‌غرب و شرق مواجه خواهیم شد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: عمران خان اردوغان جمهوری آذربایجان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۶۴۶۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار هیات پارلمانی ترکیه با امیرعبداللهیان

وزیر خارجه کشورمان در دیدار هیات پارلمانی ترکیه، نقش ملت ترکیه در گسترش تمدن اسلامی و ارزش‌های انسانی را ستود. - اخبار بین الملل -

به گزارش حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، کایهان ترکمن‌ اوغلو، رئیس گروه دوستی پارلمانی ترکیه و ایران که در راس هیاتی پارلمانی به کشورمان سفر کرده است، با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دیدار  و در خصوص  روابط و همکاری‌های فی مابین  دو کشور گفتگو کرد.

وزیر امورخارجه کشورمان در این ملاقات  با ابراز خرسندی از دیدار با نمایندگان مردم شریف و مسلمان ترکیه اظهار داشت: ملت ترکیه جایگاه و سهم شایسته‌ای در گسترش تمدن و فرهنگ اسلامی و اشاعه اخلاق و ارزش های انسانی داشته‌اند و امروز هم در حمایت از ملت مظلوم فلسطین نقش موثر دارند.

امیرعبداللهیان جایگاه ترکیه در سیاست همسایگی ایران را ویژه دانست و نقش آفرینی ایران و ترکیه به عنوان دو کشور قدرتمند در ایجاد ثبات پایدار در منطقه غرب آسیا را کلیدی ارزیابی کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان با تمجید از نقش گروه های دوستی پارلمانی دو کشور در ارتقای مناسبات دوجانبه، تقویت دیپلماسی پارلمانی و تعاملات مستمر نمایندگان مجالس دو کشور را در پیشبرد دیپلماسی رسمی حائز اهمیت توصیف کرد.

امیرعبداللهیان با اشاره به سفر اخیر رئیس جمهور اسلامی ایران به ترکیه و توافقات صورت گرفته در هشتمین نشست شورای عالی همکاری های دو کشور، روند مناسبات در حوزه های مختلف را رو به رشد ارزیابی نمود و اظهار داشت: اراده روسای جمهور دو کشور  گسترش مناسبات بویژه در بعد اقتصادی در راستای منافع مشترک دو‌ ملت است.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به همکاری های نزدیک جمهوری اسلامی ایران با ترکیه در بحران غزه، تصمیم رییس جمهور ترکیه در قطع مناسبات تجاری با رژیم صهیونیستی را اقدامی  موثر و ارزشمند عنوان نمود.

کایهان ترکمن‌ اوغلو، رئیس گروه دوستی پارلمانی ترکیه و ایران نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفر به جمهوری اسلامی ایران و تقدیر از حسن میزبانی کشورمان اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران همواره یاور مظلومان بوده و در تحولات اخیر غزه و فلسطین شاهد حمایت موثر دولت و ملت ایران از مردم مظلوم فلسطین هستیم و این رویکرد از نظر ما درخور تقدیر و تشکر است.

وی در ادامه حمله تروریستی رژیم اسراییل به سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق را قویا محکوم نمود و تاکید کرد برای کاهش تنش در منطقه توقف نسل کشی در غزه ضروری است.

کایهان در ادامه با اشاره به روند روبه رشد مناسبات اقتصادی و تجاری دوجانبه و توافقات انجام شده در نشست اخیر روسای جمهور دوکشور در آنکارا، بر حمایت پارلمان ترکیه از ارتقای مناسبات دو کشور، رفع موانع موجود و تسریع در اجرای  توافقات مشترک تاکید کرد.

در این دیدار متین ارگون، دوغان بکین، بنیامین بزگیک و خانم زحل کاراکوچ دورا اعضای گروه دوستی پارلمانی دو کشور و عادل نجف زاده، رئیس گروه دوستی پارلمانی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه نیز حضور داشتند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • (ویدئو) جنجال تبدیل کلیسای تاریخی به مسجد به دستور اردوغان
  • افزایش بی‌اعتمادی مردم ترکیه به حزب حاکم
  • دیدار وزیر خارجه و گروه دوستی پارلمانی ترکیه
  • دیدار هیات پارلمانی ترکیه با امیرعبداللهیان
  • مسکو در بزنگاه تصمیم درباره اردوغان
  • اقدام ترکیه در تعلیق روابط تجاری با رژیم صهیونیستی بر دیگر کشورهای اسلامی تاثیرگذار است؟
  • اردوغان: کارهای ناتمام‌ خود را در سوریه به پایان خواهیم رساند
  • استقبال «اردوغان» از امیر کویت در آنکارا
  • اردوغان: اسرائیل توافق آتش‌بس در غزه را بپذیرد
  • چرا ترکیه روابط تجاری با اسرائیل را تعلیق کرد؟ | هدف اردوغان از اقدام دیرهنگام